آزمون دکتری این بار با مناقشه ای جدید مواجه شده است و با اعلام حدنصاب دعوت به مصاحبه دکتری از سوی دانشگاه ها ، بسیاری از داوطلبان در مقایسه با سال گذشته نتوانسته اند به مرحله مصاحبه علمی راه پیدا کنند .
برای مشاوره مصاحبه دکتری 98
برای مشاوره مصاحبه دکتری 98
آزمون دکتری این بار با مناقشه ای جدید مواجه شده است و با اعلام حدنصاب دعوت به مصاحبه دکتری از سوی دانشگاه ها ، بسیاری از داوطلبان در مقایسه با سال گذشته نتوانسته اند به مرحله مصاحبه علمی راه پیدا کنند .
آزمون دکتری سال ۱۳۹۸ بر اساس قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور مصوب ۱۸ اسفند ۱۳۹۴ مجلس شورای اسلامی و مصوبات « شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی » در قالب دو مرحله ( سنجش علمی ( آزمون متمرکز ) و مصاحبه علمی و سنجش عملی و ارزیابی سوابق آموزشی ، پژوهشی و فناوری ) برگزار می شود .
امسال نیز این روال بر آزمون دکتری ۹۸ حاکم بود اما پس از انتشار کارنامه انتخاب رشته دکتری تعداد زیادی از داوطلبان در اعتراض به حدنصاب های علمی اعلام شده یاد آور شدند که با رتبه های خوب و بالا به رشته ها و دانشگاه های مورد علاقه خود معرفی نشده اند .
با وجود اینکه نمره معدل و پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشگاه های مقاطع قبلی ، ارائه کارهای تحقیقاتی و پژوهشی ، سوابق تدریس دانشگاهی ، مدرک زبان و نمره کتبی آزمون دکتری در مصاحبه دکتری مؤثر است اما مشکلی که اکنون داوطلبان دکتری با آن مواجه شده اند حدنصاب بالایی است که از سوی برخی از دانشگاه ها مانع ورود و معرفی افراد به فرآیند مصاحبه می شود .
در برخی دانشگاه ها رتبه های ۵ و ۶ هم دعوت به مصاحبه نشده اند !
یک داوطلب رشته روانشناسی با اشاره به سخنان برخی از اساتید دانشگاه ها گفت : دانشگاه شهید بهشتی تراز خود را بیشتر از همه دانشگاه ها افزایش داده است و علاوه بر آن رزومه و مصاحبه بسیار سنگین برگزار می کند . به طور نمونه تراز روانشناسی از ۵۷۰۰ به ۷۶۰۰ رسیده است . ضمن اینکه رتبه ۲۷ حتی به دوره شبانه بهشتی هم دعوت به مصاحبه نشده است و در حالی که سال گذشته با رتبه ۱۲۰ و ۱۴۰ در شبانه دعوت شده بودند . شنیده شده است که حتی رتبه های ۵ و ۶ سهمیه هم دعوت به مصاحبه نشده اند .
داوطلب دیگری با مقایسه ترازها در دانشگاه های مختلف یادآور شد : متأسفانه اتفاقی که افتاده این است که دانشگاه ها به راحتی حرف خود را نقض می کنند و در این میان حق داوطلبان ضایع می شود .
داوطلب دیگری معتقد است که کاش مانند سایر دوره های تحصیلی دانشگاه ها ، برای دوره ی دکتری هم تنها با کنکور علمی برگزار شده توسط سازمان سنجش ، پذیرفته شدگان در این مقطع معرفی می شدند . از یک طرف داوطلب سعی و تلاش بیشتر و جدی تری از خود نشان می داد و با آمادگی حداکثری در آزمون شرکت می کرد از طرف دیگر جای هیچ گونه شک و شبهه ای در خصوص کیفیت مصاحبه ها و عوامل و سلیقه های دخیل در آن باقی نمی ماند چرا که شیوه کنونی انتخاب دانشجویان مقطع دکتری در بسیاری موارد به دلیل اعمال سلیقه روبرو است .
هرج و مرج در اعلام حدنصاب علمی در یک رشته
یکی دیگر از داوطلبان دکتری اعلام کرده است که دانشگاه های شهید بهشتی، تهران، خواجه نصیر، شیراز، صنعتی شیراز و نوشیروانی بابل و چند پژوهشگاه در برخی رشتههای فنی افزایش تراز شدید داشتهاند اما در مقابل تراز دوره شبانه دانشگاه علم و صنعت و یا دوره روزانه دانشگاه شاهرود کاهش تراز داشتهاند و این مسئله موجب هرج و مرج در حدنصابها شده است.
در مقابل یکی دیگر از داوطلبان معرفی شده در رشته ریاضی معتقد است بالاتر اعلام شدن تراز موجب میشود اعمال سلیقه اساتید کمتر شود که در نهایت به نظر این داوطلب این موضوع به نفع دانشجو بوده و به عدالت آموزشی نزدیک تر است.
داوطلبان بسیاری در اعتراض به حدنصابهای علمی دانشگاهها یادآور شدهاند که رتبههای کمتر از ۳۰ هم به مصاحبه دعوت نشدهاند و این در حالی است که بسیاری از رتبههای کمتر از ۱۰۰ سال گذشته در برخی از رشتهها به مصاحبه دعوت شده بودند.
یک داوطلب رشته فیزیک خاطرنشان کرد: در این رشته تغییراتی در تراز بوجود آمده است و کسانی که رتبه شأن زیر ۱۰۰ است میتوانند برای مصاحبه دانشگاههای سطح اول بروند در حالی که سال گذشته تا رتبه ۳۰۰ هم دعوت میشدند.
داوطلب دیگری معتقد است ۵۰ درصد سهم مصاحبه علمی در عمل قدرت انتخاب اساتید است و دیده شده است که در برخی از دانشگاهها رتبههای بالا هم تنها به دلیل اعمال سلیقه اساتید مصاحبه کننده نتوانستهاند نمره مصاحبه را کسب کنند و در نهایت به دلیل میانگین دو نمره آزمون و مصاحبه، در رشته مورد نظر قبول نشدهاند.
نکته مهم «استقلال دانشگاه ها» نیز از سوی داوطلبان مطرح شده است. یکی از داوطلبان یادآور شده است که کنکور دکتری در چند سال گذشته تحت فشار و نظر دانشگاهها بوده و دانشگاهها انتظار دارند در پذیرش دکتری استقلال کامل داشته باشند اما به دلیل نحوه گزینش و اعمال سلیقه بخشی از آزمون از آنها گرفته شده است و شاید تغییرات حدنصاب نیز در راستای همین موضوع باشد.
دانشگاههای تهران و شهیدبهشتی: حدنصاب را تغییر ندادیم
در همین زمینه معاونان آموزشی دانشگاههای شهید بهشتی و تهران یادآور شد اند که این دانشگاهها تراز و حدنصاب را تغییر ندادهاند و اشتباه سازمان سنجش موجب این اعتراضات شده است.
علی اکبر افضلیان معاون آموزشی دانشگاه شهید بهشتی در پی اعتراض به بالابودن حد نصاب علمی دوره دکتری گفت: حد نصاب علمی دکتری این دانشگاه در سال جاری تغییری نکرده و همانند سال گذشته تعیین شده است.
وی افزود: در سال جاری در حدود ۳۳۰ رشته حد نصاب علمی ارائه کردهایم. رشتههای مختلف با یکدیگر تفاوت دارند و به طوری این نصابها تعیین میشود که تعداد افرادی که مصاحبه دعوت میشوند ۷ تا ۱۰ برابر تعدادی باشند که پذیرش خواهند شد.
همچنین سید حسین حسینی معاون آموزشی دانشگاه تهران درباره تغییر حد نصاب علمی برای مصاحبه دکتری سال ۹۸ گفت: نصابی که دانشگاه تهران به سازمان سنجش اعلام کرد این است که سازمان به ازای هر نفر پذیرش ۵ داوطلب به دانشگاه معرفی کند، یعنی اگر در رشتهای ۵ نفر پذیرش داریم به ما ۲۵ نفر ظرفیت معرفی کنند.
معاون دانشگاه تهران درباره اینکه به دلیل حد نصاب علمی بالا ممکن است ظرفیت برخی رشتهها تکمیل نشود آن را چگونه تکمیل خواهید کرد، گفت: در حال حاضر نصاب علمی دانشگاه تهران را سازمان سنجش به رسیمت شناخته است و ما با توجه به ظرفیتی که اعلام کردهایم پذیرش خواهیم داشت. ممکن است در برخی رشتهها افرادی که معرفی میشوند شرایط لازم را احراز نکنند و ظرفیت برخی رشتهها تکمیل نشود و خالی بماند ولی اساس بر این است که ظرفیت رشته ها تکمیل شود .
پاسخ سازمان سنجش به اعتراض داوطلبان در معرفی به دانشگاهها
در پاسخ به این مسئله دکتر ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش درباره اعتراض برخی از داوطلبان کنکور دکتری سال ۹۸ در خصوص اعلام نتایج انتخاب رشته دکتری و حدنصاب علمی اعلام شده گفت : اطلاعات آماری لازم در خصوص حد نصاب و تعداد داوطلبان واجد شرایط و نمره های داوطلبان از سوی سازمان سنجش به دانشگاه ها اعلام میشود و پس از آن یک حد نصاب به دانشگاهها پیشنهاد میشود.
وی افزود: سازمان سنجش حد نصابی را به دانشگاهها پیشنهاد میکند اما دانشگاه تهران آن را نپذیرفت و حد نصاب خود را اعلام کرد.
خدایی خاطرنشان کرد: سازمان سنجش سازمانی داوطلب محور است و در صورت درخواست کتبی دانشگاه تهران، سازمان سنجش حتماً با داوطلبان مساعدت لازم را به عمل میآورد.
اختیار قانونی دانشگاه ها برای تعیین حدنصاب مرحله دوم دکتری
همچنین دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی می توانند با توجه به نمرات داوطلبان و نظر گروه های آموزشی ، حدنصاب ( مرحله دوم ) برای داوطلبان را تعیین و به سازمان سنجش ارسال کنند . ضمن اینکه دانشگاه ها مجاز به برگزاری آزمون کتبی و شفاهی از داوطلبان معرفی شده برای مرحله دوم بوده و نمره آن در مقدار نمره مصاحبه علمی و سنجش عملی لحاظ می شود .
پیش از این اعتراض داوطلبان معرفی شده برای کنکور دکتری نسبت به نحوه برگزاری مصاحبه علمی دانشگاهها بود و بیشتر داوطلبان معتقد هستند که دانشگاهها به ویژه دانشگاههای بزرگ داوطلبانی که پیش از این در آن دانشگاهها دانشجو بودهاند را علیرغم نمرات کمتر ترجیح میدهند. اما حالا دانشگاهها با تغییر حدنصاب معرفی مشکل دیگری به مشکلات پذیرش دکتری اضافه کردهاند.
در حالی که از اهداف مهم این شیوه پذیرش، حرکت به سمت استقلال دانشگاه، ایجاد وحدت رویه و هماهنگی بین دانشگاه و وزارت علوم در پذیرش دانشجو، اختیار گروههای آموزشی دانشگاه و استادان در پذیرش دانشجویان مستعد، توجه جدی به سوابق علمی، آموزشی و پژوهشی داوطلب در پذیرش است اما به نظر میرسد که دانشگاهها با هرج و مرج در حدنصاب و نحوه برگزاری مصاحبه نمیتوانند این اهداف را محقق کنند.
از سوی دیگر اگرچه همه بر داشتن اختیار دانشگاهها در پذیرش دانشجوی دکتری واقف هستند اما شاید بهتر این است که دانشگاهها از اختیارات خود به نحو بهتری استفاده کنند تا داوطلبان نیز احساس تضییع حقوق نکنند.
به نظر می رسد برقراری عدالت در پذیرش دانشجوی دکتری همچنان حلقه مفقوده نظام آموزش عالی کشور است به طوریکه هنوز نتوانسته در پذیرش این مقطع علمی به گونه ای عمل کند که شبهه سلیقه ای بودن و بی عدالتی برای داوطلبان ایجاد نشود.
منبع : مهر
برای مشاوره مصاحبه دکتری 98
برای مشاوره مصاحبه دکتری 98
مطالب تصادفی سایت
ارتباط با ما
در صورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075305 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره هیوا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از سازمان سنجش ، دانشگاه آزاد و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787700-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به هیوا می باشد ©